MINDEN, AMIT TUDNOD KELL

MINDEN, AMIT TUDNOD KELL

 • A 4 LEGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉS

  • VISELHETEK KONTAKTLENCSÉT?

   Ma már kevés kivétellel szinte majdnem mindenki viselhet kontaktlencsét. A szemész szakorvos vagy opometrista megvizsgál, és eldönti majd, hogy alkalmas vagy-e kontaktlencse viselésére. Elmagyarázza a különböző lencsetípusok közötti különbséget, és megtalálja azt a lencsét, ami a legjobb számodra, a látáskorrkeciód és az életstílusod figyelembe vételével. A kontaktlencsék képesek korrigálni a rövid-/távollátást, az asztigmiát és a presbiópiát, illetve megváltoztathatják a szemed színét is.

  • Idegesít, ha a szemedbe teszel valamit?

   Normális, hogy idegesít, amikor valamit először csinálsz. A „Rendben lesz?” és „Mit fogok érezni?” feltett kérdések gyakoriak. Szemész szakorvosod vagy optometristád végig vezet majd a folyamaton, és rájössz, hogy sokkal könnyebb, mint azt először gondoltad. Nézd meg a kontaktlencsék behelyezésének és kivételének egyszerű lépéseit. A legtöbb ember nagyon gyorsan hozzászokik, és el sem hiszi, hogy először aggódott. Hamarosan úgy fogod ezt tenni, hogy nem is fogsz rágondolni.

  • Nehéz a kontaktlencsék ápolása?

   Az egynapos viseletű kontaktlencséket reggel beteszed, este kiveszed és utána egyszerűen kidobod őket. Majd másnap új lencséket bontasz ki és azokat teszed be. A havi cseréjű kontaktlencséket a nap végén ki kell venni, majd meg kell tisztítani őket és a következő viseletig tároló folyadékban kell tartani. Ezt kétféleképpen teheted meg: az egyszerűen használható, multifunkciós oldattal vagy peroxid-alapú oldattal, ha érzékeny a szemed. Tudj meg többet a kontaktlencse ápolásáról az erről szóló fejezetben, és kérdezd meg a szemész szakorvosodat vagy optometristádat.

  • A kontaktlencsék viselése kényelmes?

   Ha ellátogatsz a szemész szakorvosodhoz vagy optometristádhoz, akkor megtapogadthatod és kipróbálhatod, hogy milyen érzés a kontaktlencse viselése, amikor a szemedbe helyezed.

 • LÁTÁS KORREKCIÓ

  • Miópia vagy rövidlátás - „Nehezen fókuszálok távoli tárgyakra, nem látok elég élesen amikor vezetek vagy TV-t nézek"

   A miópia vagy rövidlátás minden életkorban nagyon gyakori. Először gyakran iskoláskorú gyermekeknél veszik észre, és hajlamos előrehaladott állapot kialakulni a tinédzsereknél, mivel a szem folyamatosan nő ez idő alatt. Az állapot szintje csökken és általában felnőttkorban stabilizálódik.

   Íme a miópia leggyakoribb jelei és tünetei:

   • A távoli tárgyak, például tábla vagy útburkolati jelek, homályosnak tűnnek
   • Az éles látáshoz állandóan hunyorogni kell
   • Fejfájás is előfordulhat a szem erőltetése miatt
   • Nehezebben látsz gépkocsivezetés közben, különösen éjjel (éjszakai miópia)
   • Közelebb kell ülni a televízióhoz, a mozivászonhoz vagy előre kell ülni az osztályban
   • Nagyon közel kell tartani a könyvet, amikor olvasol
   • Nem veszed észre a távoli tárgyakat
   • Túl sokat pislogsz
   • Gyakran dörzsölöd a szemedet

   Ha ezek zavarják a napi tevékenységeidet és emiatt nehezebben tudod elvégezni a feladataidat, akkor fordulj szemész szakorvoshoz vagy optometristához. Ő majd meghatározza a rövidlátásod fokát és javaslatot tesz a látásod korrigálására.

  • Hipermetrópia vagy távollátás - „Nehezen fókuszálok közeli tárgyakra, például amikor olvasok, számítógépet vagy mobil eszközt használok”

   A hipermetrópia vagy távollátás kevésbé gyakori, mint a rövidlátás, de sok embernél fordul elő. A hipermetrópia érintheti egyaránt a gyermekeket és felnőtteket, és akiknek a szülei távollátók voltak, azoknál nagyobb a valószínűség, hogy öröklődik. Habár a távollátás általában gyermekkorban kezdődik, könnyen előfordul, hogy nem veszik észre, mivel a fiatal gyermekek rugalmas szemlencséi még természetesen módon kompenzálják azt. Amíg a távollátás nem túl súlyos, a gyermekek tisztán látják a tárgyakat távolra és közelre is. A szem általában korrigálja ezt, amíg a növekedése meg nem áll, körülbelül kilenc éves korban.

   A távollátás tünetei minden embernél más és más. Íme a hipermetrópia leggyakoribb jelei és tünetei:

   • Nehezen fókuszálsz közeli tárgyakra, például tollra vagy könyvre
   • Szemfáradtság, fájó szem vagy égő érzés a szem körül
   • Az éles látáshoz állandóan hunyorogni kell
   • Fejfájás olvasáskor vagy közeli munka után (például rajzolás)

   Ha ezek zavarják a napi tevékenységeidet és eléggé észrevehető, hogy te vagy gyermeked nem tudja elvégezni a feladatát, akkor fordulj szemész szakorvoshoz vagy optometristához. Ő majd meghatározza a távollátás fokát és javaslatot tesz a látás korrigálására.

  • Asztigmia – „Látásom néha homályos és elmosódnak a tárgyak minden távolságban”

   Az asztigmia gyakran örökletes, tehát ha az egyik vagy mindkét szülőnek van, akkor feltehetően Neked is van. Különösen gyakori. Néhány szakember úgy gondolja, majdnem mindenkinek van valamilyen fokú asztigmiája a születésétől kezdve. Ahogyan a tökéletes egyenletes fogak is ritkák, a tökéletes gömb alakú szaruhártya is. A szaruhártya szabálytalan görbületének foka határozza meg, hogy szükséged van-e olyan korrekcióra, ami ezt javítja. Ha rövidlátó vagy távollátó vagy (vagy mindkettő), akkor valószínűleg asztigmiád is van, amit korrigálni kell. Végül, bizonyos típusú szemműtétek, mint például a szürkehályog műtét, növelheti az asztigmia későbbi kialakulásának kockázatát.

   Néha az asztigmia olyan enyhe lehet, hogy a tünetek ritkán vehetőek észre, és ennek létezését nem észlelik évekig vagy amíg rendszeresen nem jársz látásvizsgálatra. Néhány esetben azonban a látásodban problémák jelentkezhetnek. Íme az asztigmia leggyakoribb jelei és tünetei:

   • Homályosan vagy elmosódva látod a képeket minden távolságban
   • Fejfájás
   • A szem fáradékonysága
   • Hunyorítás
   • Diszkomfort érzés vagy a szem irritációja
   • Nehezen látsz éjjel
   • Nehezen különbözteted meg a hasonló betűket és számokat, például a P-t és az F-et, vagy a B-t és a 8-at.

   Az asztigmiában szenvedő emberek tapasztalhatnak olyan tüneteket, amelyek miatt úgy tűnik, mintha árnyékot vagy kettős kontorú képet látnának a tárgyak körül, amire éppen néznek. Ez akkor a legszembetűnőbb, ha nagy a kontraszt a képen, például fekete szöveg van a fehér háttéren.

  • 40 éves kor felett – „Látásom néha homályos és ha közelre nézek meg kell erőltetnem a szemem

   A presbiópia egy életkortól függő állapot, ami megnehezíti közeli tárgyakat észlelését illetve az apró betűk elolvasását. Ahogy öregszünk, szemünk veszít a rugalmasságából, így kevésbé lesz képes fókuszálni a különböző távolságokra. Ez fokozatosan jön el. A kontaktlencsék használata egyre népszerűbb presbiópia esetében.

   A presbiópia fokozatosan alakul ki, a legtöbb embernél a 40-es éveik elején vagy közepén jelentkeznek a tünetek. Íme a leggyakoribb tünetek, melyeket presbiópia miatt tapasztalhatsz:

   • Homályos látás normál olvasási távolságnál, beleértve, amikor normál szemüveget vagy kontaktlencsét viselsz
   • Karhossznyi távolságban kell tartani azokat a dolgokat, amiket szeretnél elolvasni
   • Fejfájás
   • Szem megerőltetése
   • Fáradtság olvasás vagy közeli távolságban végzett munka közben

   Fordulj szemész szakorvoshoz vagy optometristához, ha bármelyik tünetet tapasztalod.

 • KONTAKTLENCSE ÁPOLÁS

  • Milyen típusú ápolószerek léteznek?

   A multifunkciós kontaktlencse ápolószerek, mint például az OPTI-FREE® PureMoist® esetében egy flakonban találhatóak meg a kontaktlencse tisztításhoz és fertőtlenítéshez szükséges anyagok. Néhány multifunkciós ápolószer a kontaktlencsék újranedvesítésére is alkalmas. Mindenképp beszéld meg a szemész szakorvossal vagy optometristával, hogy melyik kontaktlencse ápolószer illik a legjobban a lencséidhez.

   A hidrogén peroxid alapú kontaktlencse ápoló rendszerek lehetnek egy- vagy kétlépésesek az adott terméktől függően. Az AOSEPT® PLUS HydraGlyde®, az egylépéses peroxid alapú ápolószerek közé tartozik, azaz a fertőtlenítés és a peroxid közömbösítése egyidőben, egy lépésben zajlik. A hidrogén peroxidot arra használják, hogy megöljék a gombákat és baktériumokat, így lesz erőteljes a fertőtlenítés. Néhány rendszer külön tisztítási lépést igényel.

   A hidrogén-peroxidos ápolórendszerek tartósítószer mentesek és gyakran ajánlják olyan kontaktlencse viselőknek, akik érzékenyek lehetnek a tartósítószerekre, amik a multifunkciós ápolószerekben találhatóak. Fontos azonban a termék használati utasításában található minden lépés betartása.

   A sóoldatok nem alkalmasak a kontaktlencsék fertőtlenítésére, csak öblítésükre használhatók.

  • Mi kötelező és mit nem szabad tenni a kontaktlencse ápolásakor?

   Akár új kontaktlencse viselő vagy, akár már egy ideje viselsz kontaktlencsét, az alábbiakban néhány hasznos tanácsot olvashatsz, hogy mi a kötelező és mit nem szabad tenni a kontaktlencsék ápolásakor. Az alábbi tanácsokon felül mindig tartsd be a szemész szakorvos vagy optometrista utasításait, illetve kövesd a használati útmutató előírásait, hogy a kontaktlencse viselése sikeres és kényelmes élmény legyen.

   Mi a kötelező?

   Mit nem szabad

   KÖTELEZŐ Szigorúan tartsd be a szemész szakorvos vagy optometrista által a kontaktlencse viselésre és cserére vonatkozó előírásokat, és dobd ki a kontaktlencsét az utasítások szerint.9

   NEM SZABAD Tovább hordani a lencsét, mint ahogyan azt a szemész szakorvosod vagy az optometristád előírta.10 Ha azt mondták kéthetente cseréld ki a kontaktlencséidet, akkor az két hét legyen és ne – három vagy négy.

   KÖTELEZŐ Minden kivételkor tisztítsd meg, öblítsed le és fertőtlenítsd a kontaktlencséidet friss ápolószerrel. Mindig friss ápolószert használj. Ne használd úgy az ápolószert, hogy a már meglévő használt ápolószerre töltesz rá.9

   NEM SZABAD Ne használj nyálat, csapvizet vagy bármi mást a kontaktlencsék nedvesítésére és/vagy tisztítására, csak a kontaktlencse ápolószert.9

   KÖTELEZŐ Ha a szemed bepirosodik, irritációt érzel vagy a látásod megváltozik, azonnal vedd ki a lencséidet, és fordulj szakemberhez.11

   NEM SZABAD Ne hagyd, hogy az ápolószer kupakja bármihez hozzá érjen.

   KÖTELEZŐ Mindig új, friss ápolószerrel töltsd fel a lencsetartó tokot. Tehát ne tölts rá a már használt ápolószerre, ami a tokban volt.

   NEM SZABAD Ne add oda másnak a kontaktlencséidet! Az nem higiénikus.9

   KÖTELEZŐ Mindig tiszta, száraz kézzel nyúlj a lencsékhez. Alaposan mosd meg és töröld szárazra a kezeidet foszlásmentes törölközővel, mielőtt a lencsékhez érsz.9

   NE TEDD Ne spórolj az ápolószerrel, ne próbálj kevesebbet használni, vagy újrahasználni a régit. Mindig friss oldatot használj a lencse öblítésére, tisztítására és tárolására.9

   KÖTELEZŐ Mindig zárd le az ápolószer kupakját, amikor nem használod, és használd fel az oldatot a palackon jelzett lejárati dátum előtt.11

   NE TEDD A kontaktlencséknek nem szabad semmiféle vízzel érintkeznie - legyen az akár csapvíz, palackozott víz, desztillált víz, tó vagy óceán vize.

   KÖTELEZŐ Használat után mindig öntsd ki a használt ápolószert és öblítsd ki a lencsetartó tokot friss ápolószerrel, és hagyd a lencsetartó tokot a levegőn megszáradni.11

   NEM SZABAD Kövesd a szemész szakorvos vagy optometrista javaslatát arra vonatkozólag, hogy milyen ápolószert használj a kontaktlencsédhez. 11

   KÖTELEZŐ Minden alkalommal, amikor elfogy egy flakon ápolószered, a tárolótokot is dobd ki és az új flakon ápolószerrel együtt új tokot használj. Mndig kövesd a szemész szakorvosod vagy optometristád utasításait és az ápolószerek használati útmutatóját.

   NE TEDD Ne használd fel újra vagy töltsd fel a már használt ápolószert, amikor a lencséidet fertőtleníted. A használt ápolószert minden használat után mindig öntsd a tokból, és használj friss ápolószert minden alkalommal.9

   KÖTELEZŐ A kontaktlencséket mindig sminkelés előtt tedd be, és vedd ki mielőtt a sminked lemosod.12

   NE TEDD Ne szedd meg a kontaktlencse használati útmutatójában rögzített előírásokat.

  • Mítoszok és tények a kontaktlencse ápolással kapcsolatban

   Mindegy mennyi ideje viselsz lencsét - akár napok, hónapok, évek óta - talán hallottál már pár olyan dolgot, ami arra utal, hogyan spórolhatsz időt vagy pénzt a kontaktlencse ápolásával kapcsolatban. Ezzel azonban veszélybe sodorhatod a szemed egészségét!

   TÉVHIT: Nincs azzal semmi probléma, ha újrahasználom a már használt ápolószert. Ha minden használat után kiöntjük a tároló tokból az ápolószert, azzal csak többet kell vennünk, ez csak marketing taktika.
   TÉNY: Ha újrahasználod a régi ápolószert vagy friss ápolószert öntesz a régihez, ami jelenleg a tartóban van, azzal csökkented a friss ápolószer fertőtlenítő hatékonyságát. A lencsetartó tok mikrobás szennyeződések forrása lehet. Mindig tartsd be a szakember és a termék használati utasításait a tartó cseréjére vonatkozóan, így elkerülheted a baktériumok és egyéb szennyeződések lerakódását.

   TÉVHIT: Sokkal tovább viselhetem a kontaktlencsét, mint amit a használati útmutató előír.
   TÉNY: A sikeres kontaktlencse viselés függ attól, hogy mennyire szigorúan tartod be az utasításokat. A kontaktlencséket el kell dobni és ki kell cserélni a szakember által adott utasítás szerint, hogy biztosan sikeres, kényelmes legyen a lencse viselése. A könnyben olyan természetesen előforduló anyagok találhatóak meg, mint a proteinek, kalcium, lipidek és más anyagok, amik lerakódhatnak a kontaktlencséken, és ezzel kényelmetlenné tehetik azt.

   TÉVHIT: Nincs azzal semmi baj, ha vízzel tiszítom meg a kontaktlencséimet és azzal öblítem ki a lencsetartó tokot. Csak víz, nem?
   TÉNY: Még a tiszta és átlátszó csapvíz sem megfelelő a lencsék tisztítására. A csapvíz NEM fertőtleníti a kontaktlencséidet, és tartalmazhat baktériumokat, klórt, ásványi anyagokat és fémrészecskéket, amelyek a lencséket és a szemet egyaránt károsíthatják.

   TÉVHIT: Azzal, ha ránézek a kontaktlencsére és a tokra, könnyen meg tudom állapítani, hogy szennyezettek-e vagy sem.
   TÉNY: Csak mert a kontaktlencse vagy a tartója tisztának néz ki, még nem jelenti, hogy tiszta is. Ezért alapvető fontosságú, hogy közvetlenül a kivétel után tisztítsd meg a kontaktlencséidet, és SOHA ne használd újra az ápolószert.

   TÉVHIT: Nyugodtan úszhatok kontaktlencsében, ha becsukom a szemem.
   TÉNY: Soha ne ússz kontaktlencsében. Minden víz tartalmaz baktériumokat és egyéb kórokozókat, amelyek szemfertőzést okozhatnak, a víz pedig nem fertőtleníti a kontaktlencsédet.

   TÉVHIT: A kontaktlencse tisztítása sokáig tart és bonyolult folyamat.
   TÉNY: Amint a mindennapi rutinod részévé válik a kontaktlencse tisztítása, már nem is fog olyan bonyolultnak tűnni. Ne felejtsd el minden alkalommal kiönteni a használt ápolószert, és mindig friss ápolószert használj - ez csak néhány másodperc!

 • A TE SZEMED

  • A szaruhártya

   A szaruhártya a pupilla előtti átlátszó terület. Amikor nézel valamit, a tárgyakról érkező fénysugár a szaruhártyán megtörve lép be a szemedbe. A fény ezután áthalad a pupillán, majd a szemlencsén, ahol ismét megtörik és végül a szem ideghártyáján (retinán) egy pontban fókuszálódik. A retina milliónyi fényérzékeny idegsejtet tartalmaz, melyek neve pálcika és csap, és amelyek a képpel kapcsolatos információt elküldik az agyba.

   A szaruhártya fontos szerepet játszik a tisztán látásban, hiszen ez az első felszín, amin a szembe kerülő fény megtörik. Az ép szaruhártya sima és gömbhöz pl kosárlabdához hasonló alakú. Ép szemben a fény bármilyen irányból érkezhet, a retinán egyetlen pontban fókuszálódik. Ha azonban a szaruhártya görbülete valamelyik irányban eltér a szabályostól - tehát inkább egy rögbilabda alakjához hasonlít, mint egy kosárlabdáéra -, akkor a fény kicsit más irányba terelődik el, amint az bejut a szembe. Ez okozza azt, hogy a fény nem egy pontban éri el a retinát, bizonyos irányból jövő sugarak a retinán, míg más sugarak a retina előtt vagy akár mögötte fókuszálódnak. Ez okozza az asztigmiát, amely miatt a képeket homályosan, elmosódva vagy kicsit torzultan látod.

  • Fénytörés

   Azt a jelenséget, amikor a fény egy anyagon áthaladva az irányát megváltoztatja, fénytörésnek nevezzük. Hogy Te is lásd a fénytörést, önts egy tiszta pohárba vizet, majd tegyél bele egy szalmaszálat. A víz felszínén a szalmaszál töröttnek látszik, mivel a fény megtörik rajta, ahogy áthalad a poháron és a vizen. Ugyanilyen típusú fénytörés történik a szemedben, amikor a fény keresztülmegy a szaruhártyán és az üvegtesten. Ha a pohár vagy a szaruhártyád nem sima és egyenletes, akkor a kép torzul, amit az agyad nem tud tökéletes képpé feldolgozni.

  • Hogyan őrizheted meg a szemed egészségét

   Sok szembetegség és látásprobléma a korunk előrehaladtával természetesen jelenik meg , nyilvánvaló jelek vagy tünetek nélkül. Úgy tudod megelőzni a szembetegségek kezelhetetlenné válását, ha évente elmész szakember által végzett vizsgálatra. Az összes látáskárosodás több mint 80 százaléka kezelhető, megakadályozható vagy gyógyítható, tehát a korai diagnózis és kezelés nagyon fontos.

   A rendszeres látásvizsgálaton felül az alábbi szokások segíthetnek megőrizni a szemed egészségét és a látásodat:

   • Keresd fel a szakorvost, akivel közösen kiválaszthatjátok a megfelelő szemüveget vagy kontaktlencsét.
   • Mindig fertőtlenítsd és cseréld ki a kontaktlencséket, ahogy azt javasolják
   • Rendszeresen és alaposan moss kezet, mielőtt hozzáérsz a szemedhez vagy behelyezed, illetve kiveszed a kontaktlencsét
   • Viselj olyan napszemüveget, amelyik az UVA/UVB sugárzás 99-100 százalékát blokkolja
   • Kerüld a dohányzást
   • Ügyelj a testsúlyodra, ezzel csökkentheted a kockázatát az olyan betegségeknek - mint például a cukorbetegség – melyek akár látáskárosodáshoz is vezethet
   • Rendszeresen járj egészségügyi szűrésekre, hogy a krónikus betegségeket mielőbb felismerhesd.
   • Egyél egészséges ételeket, sötétzöld levelű növényeket, amilyen a kelkáposzta és a spenót, illetve omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, amilyen a lazac és a tonhal
   • Szedj olyan táplálékkiegészítőket, amelyek növelik a vitamin- és ásványianyag-bevitelt, illetve támogatják a szem egészségét

Tiszta, száraz kézzel tedd a kontaktlencsét a mutatóujjad hegyére.

Húzd le az alsó szemhéjad ugyanazon kezed középső vagy gyűrűs ujjával. Majd a másik kezeddel határozottan húzd fel a felső szemhéjadat.

Nézz közvetlenül a kontaktlencsére vagy a tükörbe, majd helyezd a lencsét közvetlenül a szemed közepébe.

A kontaktlencse behelyezése után lassan engedd el az alsó, majd a felső szemhéjadat, pislogj és a kontaktlencse a szemed közepére kerül.

Imprint

This section is a legal requirement of some european markets. Therefore it will be adapted per market or could be eliminated – if not required.

CLOSE

BEZÁRÁS

BEZÁRÁS